Geplaatst op Geef een reactie

Hoe begin ik met Pokémon kaarten sparen?

Pokémon kaarten sparen. Vanaf jongs af aan begonnen of zojuist. Je omgeving spaart ze of je ziet het op het nieuws voorbij komen. Het is je vast niet ontgaan. Maar hoe en waar begin ik?! Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Ind deze blog zullen wij je meer vertellen over hoe je nu het beste Pokémon kaarten kunt verzamelen. Je hebt verschillende vormen van sparen. Je kan ervoor kiezen om van de set elke Pokémon die er is eenmaal te sparen of je wilt er helemaal voor gaan en spaart een zogeheten ‘Master set’. Al deze termen en soorten verzamelingen zullen duidelijk uitgelegd worden in deze blog.

Waar moet ik beginnen?

edereen heeft een eigen smaak. Dit is ook zo met Pokémon.  Je hebt verschillende series en verschillende sets. Een serie kan je zien als een soort boek dat Pokémon heeft uitgebracht. En een set kan je zien als een hoofdstuk van dat boek. Een nieuwe serie komt om de twee á drie jaar uit. Dit verschilt ook weer per serie. Een set komt om de paar maanden uit. Om alle Pokémon kaarten te zien die in deze series en sets zitten, kan je verschillende websites gebruiken. Wij adviseren www.pokellector.com. Op deze website kan je alle namen van de series terugzien en de sets die daarin zijn uitgebracht. Naast sets sparen, zijn er ook verzamelaars die sealed producten of specifieke Pokémon sparen. Hier zullen we het later in deze blog meer over hebben. De oudere series zijn aardig duur. Zelfs een set die 4 jaar geleden is uitgekomen kan nu duizenden euro’s kosten. Daarom is het misschien verstandig om een set te kiezen die wat recenter is uitgekomen. De boosterpacks van deze sets zijn wat goedkoper en makkelijker te verkrijgen.

Ik wil een specifieke set gaan sparen, hoe moet ik nu de kaarten sorteren en bewaren?
Daar is een manier voor! Elke kaart heeft links onder een nummer. Bijvoorbeeld 11/108. Het linker nummertje geeft aan waar in de set dit kaartje komt te staan. Het rechter nummertje geeft aan hoeveel (normale) kaarten er in de set totaal zitten. Je kan ook nummertje 111/108 hebben. Huh? Nu vraag je je vast af hoe het zo kan zijn dat er meer kaarten zijn dan in de set zitten. Je hebt in een set ook Secret Rare kaarten zitten. Deze kaarten zijn meer bijzonder dan de andere kaarten.  
Maar hoe kan ik nu mijn kaarten goed bewaren? Een genie, naar mijn mening dan, heeft een map uitgevonden met bladzijdes waar je kaarten in kan schuiven. Dit zijn bladzijdes van verschillende hoeveelheden. Zo kan je jouw kaarten op basis van het nummertje links onder op volgorde in je map schuiven. Een verzamel/opbergmap word ook wel een binder genoemd.

Master set sparen

Naast het sparen van een complete set is er voor de fanatiekelingen onder ons een grotere uitdaging. Dit noemen we een Master set. Kaarten kan je krijgen uit booster packs of uit andere artikelen zoals theme decks.
Elke common en uncommon kaart heb je in een non-holo en een reverse holo variant. Al deze termen zullen worden uitgelegd in de begrippen lijst aan het eind van deze blog. Bij rare kaarten heb een variant die non-holo en reverse holo is of een variant die holo en reverse holo is.
We hebben nu heel wat kaarten besproken. Al deze kaarten heb je dus nodig om een echte master set te verzamelen. De meeste master set verzamelaars die laten de bijzondere STAFF en pre-release kaarten buiten beschouwing, omdat deze lastig te krijgen zijn. Hier zullen we in het vervolg een aparte blog over schrijven.
Oke, nu weet ik hoe ik kan beginnen met het sparen van Pokémon kaarten. Een goed begin is het halve werk! Dus het is verstandig om een map aan te schaffen en je research te doen naar welke set je wilt sparen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een set halverwege hebt gespaard en dat je er dan pas achter komt dat je de set helemaal niet zo leuk vindt. Daarom is het belangrijk om je tijd te nemen om een leuke set uit te kiezen.

Welke Pokémon kaarten verzamelen

Er zijn ook verzamelaars die ervoor kiezen om een specifieke Pokémon te sparen in plaats van een hele set. Dit is een iets makkelijkere vorm van sparen. Je stopt simpel weg alle kaartjes die je mooi vindt en wilt hebben in je mapje. Ook kan je booster packs, booster boxen of andere Pokémon Trading Card Game artikelen verzamelen waar deze Pokémon op te zien is. Zo heb je een breed scala aan kaarten en producten van jouw favoriete Pokémon.

Pokémon sealed items verzamelen

Er zijn ook mensen die sealed  producten sparen. Hier heb je wel wilskracht voor nodig waar een topatleet niet eens aan kan tippen 😉. Hoe kan je nou een Pokémon pakje hebben liggen zonder deze te willen open maken? Sealed items zijn ongeopende artikelen van Pokémon. Voorbeelden hiervan zijn Booster Boxen, Booster Packs, Elite Trainer Boxen, V Boxen en nog veel meer. Het ene artikel is meer gewild dan het andere natuurlijk. Het kan daarom lastig zijn om bepaalde artikelen te verkrijgen. Sealed items kunnen wat duurder zijn dan bepaalde kaarten. Zeker de oudere producten.
Je kan je kaarten ook laten graden bij verschillende bedrijven. Dit kan je ook verzamelen. Aangezien dit wat bredere stof is, zal dit in een andere blog uitgebreid verteld worden. Hetzelfde geld voor sealed items. Hier zijn veel verschillende soorten van. Dit allemaal wordt nog een keer besproken in één van onze wekelijkse blogs.
Onze gouden tip is, verzamel wat je zelf leuk vindt! Of dit nou Flapple of Charizard Pokémon is, Battle Styles of Celebrations set. Het gaat erom dat je plezier hebt tijdens het sparen! Hopelijk ben je na het lezen van deze blog voldoende geïnformeerd en kan je beginnen met verzamelen. Als je nog vragen hebt na het lezen van deze blog kan je ons een berichtje sturen via Instagram of Facebook.

Pokémon TermenOmschrijving
Booster PackEen pakje met tien speelbare Pokémon kaarten + een energy kaart & één code card.
Booster BoxDit is een box met 36 booster packs.
Blister PackEen booster pack met een mooi karton pakje er omheen.
Elite Trainer Box (Etb)Dit is een doos met 8 of 10 booster packs er in en verschillende accessoires om het spel te spelen. Want Pokémon kan je sparen maar ook spelen!
TinsDit zijn blikken met booster packs erin. De aantallen verschillen per soort tin. Soms zit er ook een zogeheten promo kaartje in. Dit zal verder besproken worden in een andere blog.
Reverse holoEen glimmende gloed over de gehele kaart, behalve het kader waar de Pokémon in zit.
HoloEen glimmende gloed in het kader waar de Pokémon te zien is. Dit zie je alleen terug bij rare (zeldzame) Pokémon.
CommonDit zijn veel voorkomende Pokémon. Gewone kaarten dus.
UncommonDit zijn iets zeldzamere kaarten. Ongewone kaarten.
RareZeldzame Pokémon. Deze komen minder vaak voor. Maximaal 1 á 2 keer per pakje.
V BoxenDit zijn boxen met booster packs erin. Dit is in combinatie met een promo kaart. In deze box kunnen booster packs zitten van dezelfde set of van verschillende sets.
PinboxEen box waar een pin in zit die je kan ophangen aan je kleding, booster packs en soms ook een promo kaartje.
Mini tinsEen kleine variant van de tin. Met meestal twee maar soms ook drie booster packs erin en een munt.
Ultra Premium Collection BoxEen box met dikkere promo kaarten, veel packs en soort van laatjes . Deze box is ook een stuk groter dan andere boxen.
Sleeveszachte doorzichtige plastic hoesjes die je om de kaart kan schuiven. Deze beschermen je kaart(en) tegen krassen.
Toploaderseen hard doorzichtig plastic hoesje waar je je kaart in kan bewaren. Deze beschermt tegen deuken, krassen en andere ongewenste schade.
BindersEen map waar je je kaarten in kan bewaren.
Graded kaarten / slabsKaarten die beoordeeld zijn op staat door een onafhankelijke partij.
Ultra ProEen goed en vertrouwd merk voor accessoires om je kaarten te bewaren en beschermen.
PSAEen bedrijf dat kaarten grade/beoordeeld. Dit is één van de bekendste bedrijven.
BeckettDit is net als PSA één van de bekendere bedrijven om je kaarten te laten graden.
CGCDe derde grootste grading bedrijf. Minder populair dan PSA en Beckett.

Wat vond je van deze blog?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *