Geplaatst op Geef een reactie

Wat zijn mijn Pokémon kaarten waard?

Iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Sommige Pokémon kaarten zijn bakken met geld waard.  Veel mensen hebben hun Pokémon kaarten al een tijd geleden de prullenbak in gemikt. Indien jou dit ook is overkomen, heb je hier denk ik spijt van. Veel Pokémon kaarten zijn heel wat waard geworden. Als je nog je kaarten hebt bewaard dan wil je natuurlijk graag weten of je de jackpot hebt. Daarom zullen we je in deze blog vertellen hoe je de waarde van je Pokémon kaarten kan bepalen. Dit is namelijk niet zo makkelijk als dat je denkt!

Waar moet je op letten?

Het eerste waar je naar moet kijken is de staat van je kaart. Als je kaart er uit ziet alsof die net overrompeld is door een kudde Tauros dan is die al vrij weinig waard. De staat van een kaart heeft grote invloed op de waarde van de kaart. Het betekent niet als je kaart uit 1995 komt dat die veel waard is. Hoe populairder de Pokémon des te meer de kaart waard is. Veel mensen hebben namelijk liever een Pikachu dan een Rattata.
Nu heb je waarschijnlijk door je stapel kaarten heen gezocht naar Pikachu’s of andere populaire Pokémon. Wat natuurlijk begrijpelijk is. Het blijft alsnog heel lastig om de waarde te bepalen. Want waar moet nou naar gekeken worden om de waarde te bepalen? Je kan daarvoor verschillende websites gebruiken. Cardmarket is een populaire site in Europa. Hier verkoopt men over heel Europa zijn kaarten. De site is best gebruiksvriendelijk. Om jouw kaart te vinden moet je de naam van de Pokémon in tikken en ook het serie nummertje rechts of links onder de kaart. Bij de filters kan je aanvinken in welke taal je kaart is. Want een Engelse of Japanse kaart is een stuk meer waard dan een Italiaanse of Duitse. Hier zit daarom ook nog eens verschil in.
Hier onder zal ik even doormiddel van plaatjes duidelijk maken hoe je dit stapsgewijs het beste op Cardmarket kan doen. We zullen de waarde opzoeken van Charizard Vmax 074/073.

Vervolgens zal je dit in beeld krijgen. Met links je kaart en rechts wat bedragen en overige informatie. Nu gaan we filteren op naam en de staat. Je hebt in de Pokémon wereld verschillende termen die worden gebruikt om de staat van een kaart uit te drukken. De termen luiden als volgt: Mint (M), Near Mint (NM), Excellent (EX), Good (GD), Light Played (LP), Played (PL) en Poor.

Indien de kaart Mint is, dan is de kaart 100% goed. De kaart is dus in perfecte staat.

Near Mint, de naam zegt het hem al. Dichtbij de Mint. De kaart heeft dus ergens een puntje whitening, wit puntje op de achterkant van de kaart, of een klein deukje.

Bij Excellent is de kaart hier en daar wat beschadigd maar geen beschadigingen die zichtbaar zijn van ongeveer een meter afstand.

Good is net iets slechter dan Excellent. Hier zal je wel wat beschadigen mogen zien vanaf een meter maar niet veel. Nu komen we bij de kaarten met flink wat schade.

Light played. Deze schade is goed zichtbaar van een meter afstand.

Played, dat wilt zeggen je hond heeft de kaart te pakken gekregen maar je kwam er snel achter maar alsnog flink wat schade.

Poor, dit is dramatisch, dit wilt niemand, dit is slecht voor je ogen. Oké… overdrijven kan ook. Maar wat ik probeer duidelijk te maken is dat dit dus een kaart is die overrompeld is door een kudde Tauros.

Na het klikken op dat symbooltje krijg je dit te zien. Onder het kopje ‘’Min. Conditie’’ kan je de staat filteren. De kaart die wij als voorbeeld hebben genomen is in Near Mint staat. Bij ‘’Language’’ selecteer je de taal. Dat is hier Engels. Klik vervolgens op ‘’Filter’’. Je krijgt nu een aanbod te zien van verkopers die de kaart aanbieden met de bijbehorende prijs en eventueel ook foto’s.

Schijn bedriegt

Je hebt kaarten die zien er prachtig uit, maar zijn geen euro waard. Je hebt ook kaarten die zien er niet zo bijzonder uit maar zijn alsnog duur. We zullen hier  uitleggen waar je goed op moet letten.

Je hebt namelijk een First Edition stamp. Dit is een stamp die zit links onder het kader waar de Pokémon zich bevind. Deze stamp geeft de kaart een zekere meerwaarde.

Je hebt ook Goldstars. Dit zijn kaarten die rond 2005 zijn uitgekomen. Je hebt deze met de Pokémon, Pikachu, Charizard, Jolteon, Flareon en nog een paar. Deze kaarten kunnen in goede staat heel wat waard zijn. in Good conditie al gauw paar honderd euro.

STAFF stamp, dit is een stempel die bevind zich in het kader van de Pokémon. Over deze stamps zullen we in een andere blog meer vertellen. Dat is voor nu niet zo relevant.

Ook kan je een shadowless kaartje hebben. Dit is echter alleen bij de de base set mogelijk. Dit kan bij een Charizard de waarde heel erg verhogen. Maar ook bij andere kaarten. Nu wil je graag weten hoeveel je kaartje dan waard is met zo een first edition stamp. Dat is te ingewikkeld om te bepalen voor een onervaren persoon. Je kan proberen op EBay te kijken of je deze te koop ziet staan maar dat is vaak niet het geval. ´´Nou ja… wat een nutteloze blog dan als ik niet eens weet hoeveel mijn kaart nu waard is met een first edition stamp´´.

Niet getreurd. Wij, TCG-Experts, staan voor je klaar! Je kan contact met ons opnemen, Stuur ons een foto sturen van de kaart via Instagram of Facebook. Dan zullen wij zo snel mogelijk jouw kaart taxeren.

Wij hebben hier al veel ervaring mee en kennen de markt heel goed.

Wat vond je van deze blog?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *